Славка Лесидренска (Слава Леси): Най-посещаваните страни в Африка – Мароко

http://slavalessy.blog.bg/turizam/2017/06/03/.1549867

Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. На изток граничи с Алжир, на юг – със Западна Сахара  и  Мавритания, на  север  и  запад с Атлантическия океан. На север  по  суша граничи с  испанските анклави Сеута и Мелила.  Върху  площ  от
446 550 кв.км. живеят около 34 милиона души – преобладават арабите, а берберите възлизаат на около 40%. Официални езици са арабският и берберският.  Кралството е  независимо от 7 април 1956 година.
Рабат е столица на Мароко от 1956 година. Разположен е на брега на океана и се населява от 1.6 млн.души. Построен е в стил ар деко по време на френския протекторат под ръководството на архитект Хенри Прост. Градът е главен административен и дипломатически център, както и седалище на Парламента.

Рабат – улица в стария град

Кралският дворец в Рабат

                                                  Рабат – Мавзолеят на Мохамед V

Смяна на караула пред Мавзолея на Мохамед V

Hassan Tower в Рабат е незавършено минаре за джамия. Строителството му е започнало през 1195 г. от емир Якуб Ал Мансур с амбиция то да се извиси на 86 метра. Смъртта на емира през 1199 г. слага край на проекта  когато минарето е достигнало едва  44 метра височина.
Казабланка  е най-голямото пристанище и най-големият град на Мароко.

Минарето на най-високата в Мароко джамия  Хасан II достига 200 метра , а тя е в състояние да побере 25 000 поклонници. Най-модерната джамия в целия ислямски свят е строена от 1986 до 1993 година от мароканския крал в чест на неговия баща Хасан II по проект на френския архитект Мишел Пинсо.Тя се счита за най-голямата забележителност на град Казабланка.

Името на град Казабланка неизменно се свързва с култовия черно-бял филм на режисьора Майкъл Къртис, излезнал на екраните през 1942 година. Сценарият му е обявен за най-добрия на всички времена, а филмът е удостоен с три Оскара – за „Най-добър филм“, „Най-добър сценарий“ и „Най-добър режисьор“. Главните роли се изпълняват от Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман.

Маракеш – общ изглед

Източници: Уикипедия, Worldatlas

СЛАВКА ЛЕСИДРЕНСКА (СЛАВА ЛЕСИ)

Вашият коментар