Славка Лесидренска: Отслабвайте със средиземноморска диета

http://slavalessy.blog.bg/hobi/2010/11/21/otslabvai-sys-sredizemnomorska-dieta.638168

Средиземноморската диета представлява баланс на здравословни мазнини, здравословни въглехидрати, много плодове и зеленчуци.
-Яжте пълнозърнести продукти.Те ще Ви помогнат да поддържате стабилно нивото на кръвната  захар , ще намалят риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести.За целта консумирайте пълнозърнест хляб, заместете ориза с просо.
-Консумирайте растителни мазнини.Изследвания показват, че 2 супени лъжици зехтин дневно могат да предотвратят възникването на сърдечно-съдови болести и други хронични заболявания.Соевото и фъстъченото масла също са полезни.
-Яжте повече плодове и зеленчуци.Половината порция от всяко ядене да бъде от плодове и зеленчуци.Вместо сварени ги консумирайте задушени.
-Яжте повече риба.Хората, които консумират риба, имат по-здрави сърца от тези, които я пренебрегват.Старайте се да имате в хладилника сьомга, херинга,сардина,тилапия.
-Консумирайте повече ядки и бобови култури. Те ще Ви помогнат да регулирате теглото си с намаляване на апетита и увеличения прием на фибри.
-Пийте умерено алкохол.Изследвания показват, че една чаша вино или коктейл по време на ядене може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Мъжете могат да се радват на две напитки дневно, а жените – на една.Умереността е ключът към ползата.
-В списъка Ви за покупки трябва да фигурират:
зехтин,бобови култури,кафяв ориз или просо, зеленчуци и плодове, портокалов сок, обезмаслено мляко, птици, риба, яйца,пълнозърнест хляб.

slavalessy.blog.bg

Вашият коментар